Рус Укр
ГоловнаКоментаріЗаконодавствоПарламент пропонує податкові переваги «Нафтогазу»
Новини ЖКГ
02 Травня 2024 p.
28 Березня 2024 p.
21 Березня 2024 p.
15 Березня 2024 p.
26 Лютого 2024 p.
08 Лютого 2024 p.
31 Січня 2024 p.
29 Січня 2024 p.

Парламент пропонує податкові переваги «Нафтогазу»

Парламентарі ініціюють податкові привілеї для НАК «Нафтогаз України». Відповідний законопроект уже внесений на розгляд Верховної Ради.

Верховна Рада оприлюднила законопроект «Про внесення змін до статті 197 Податкового кодексу» щодо оподаткування операцій із ввезення на митну територію України природного газу. Документ ініційований членом депутатської фракції Партії Регіонів Сергієм Кацубою.

Зокрема, згідно з пояснювальною запискою, НАК «Нафтогаз України» планують звільнити від оподаткування ПДВ операції із ввезення на митну територію України природного газу.

Як зазначається, скасування норми щодо звільнення від оподаткування ПДВ операцій із ввезення на митну територію України природного газу для  цих категорій  споживачів  призведе  до  дефіциту у компанії джерела для сплати відповідних зобов’язань, нарахованих виходячи із ціни закупівлі імпортованого природного газу (митної вартості), оскільки джерело для їх сплати  формується виходячи з цін на природний газ як товар, визначених на підставі встановлених НКРЕ для цих пільгових категорій споживачів регульованих цін на газ, за рахунок надходження ПДВ у складі виручки від реалізації імпортованого природного газу цим пільговим категоріям споживачів.

Окрім того, з урахуванням критично низького рівня розрахунків за природний газ підприємств теплоенергетики, що виробляють теплову енергію для населення (середній рівень розрахунків яких за 2013 рік становить близько 34%), касовий розрив при сплаті «Нафтогазом» у 2014 році  ПДВ при розмитнені 8,5 млрд куб. м  природного газу для потреб цих підприємств складе понад 3,4 млрд гривень.

Розробники законопроекту зазначають, що документ ініційований з метою забезпечення необхідних умов для здійснення «Нафтогазом» своєчасних розрахунків як з постачальниками імпортованого природного газу, так і з державним бюджетом, а також для безперебійного забезпечення підприємств теплоенергетики, населення та бюджетних організацій природним газом без відволікання обігових коштів компанії,  необхідних, у тому числі, для створення запасів природного газу на опалювальний період та забезпечення сталої роботи підприємств паливно-енергетичного комплексу в цей період.

Крістіна Болотова

 
Коментарі (0)