Рус Укр
ГоловнаНовини ЖКГЗаконодавствоПарламент не підтримав реформи ГТС
Новини ЖКГ
02 Травня 2024 p.
28 Березня 2024 p.
21 Березня 2024 p.
15 Березня 2024 p.
26 Лютого 2024 p.
08 Лютого 2024 p.
31 Січня 2024 p.
29 Січня 2024 p.

Парламент не підтримав реформи ГТС

Реформування ГТС зробили б прозорішою газову галузь, зняли б фінансовий тягар з держбюджету та створили б конкурентні умови бізнесу. Вчора парламент не підтримав відповідні зміни.

Реформування «Нафтогазу» зробило б газовий бізнес в Україні прозорим. Окрім того, воно б зняло з держбюджету вантаж фінансування дефіциту компанії. Про це заявив Голова правління НАК «Нафтогаз України» Андрій Коболєв під час прес-брифінгу.

За словами керівника Нафтогазу, головна мета реформи — переведення газового бізнесу України на сучасні європейські стандарти. «Розділення видобутку газу, його транспортування і зберігання дозволить створити конкурентні умови, підвищити прозорість цього бізнесу та його інвестиційну привабливість. Крім того, суттєво збільшаться можливості для диверсифікації поставок газу в Україну і питання забезпечення транзиту до Європи буде переведене з політичної до економічної площини», — підкреслив Андрій Коболєв.

Окрім того, на думку Голови правління Компанії, співробітництво з провідними європейськими операторами гарантує надійність поставок газу територією України і зробить менш привабливими для європейців альтернативні транзитні проекти. 
 
Вчора ж парламент не підтримав реформи у газотранспортній системі. Законопроект №4116а, який не змогли прийняти в Раді, передбачає, що магістральні газопроводи і підземні сховища України дозволяється здавати в оренду, але без права їх відчуження.
 
Така бездіяльність парламентарів послугувала причиною подання у відставку прем’єра Арсенія Яценюка. «Якщо Європа ввійде в цю кампанію, тоді РФ не буде будувати «Южний потік», але якщо закон (щодо реформ у газотранспортній системі – ред.) не буде прийнятий, то в Кремлі буде салют, тому що тоді вони будуть будувати «Південний потік», – прокоментував пан Яценюк.
 
Як раніше повідомляла «Україна Комунальна», у зв’язку із заявою про відставку Прем’єр-міністра Арсенія Яценюка тимчасово обов’язки голови Кабінету Міністрів буде виконувати Віце-прем’єр-міністр, Міністр регіонального розвитку, будівництва та ЖКГ Володимир Гройсман.
 
До речі, попри прохання Президента Петра Порошенка, Рада й сьогодні відмовилась включити до порядку денного розгляд законопроектів щодо ГТС та змін до бюджету.
 
Коментарі (0)