Рус Укр
ГоловнаВибір редакціїЗаконодавствоОпозиція обмежить дії постачальників ЖКП
Новини ЖКГ
28 Березня 2024 p.
21 Березня 2024 p.
15 Березня 2024 p.
26 Лютого 2024 p.
08 Лютого 2024 p.
31 Січня 2024 p.
29 Січня 2024 p.
18 Січня 2024 p.

Опозиція обмежить дії постачальників ЖКП

Парламентарії мають намір заборонити постачальникам житлово-комунальних послуг відмовляти у їх наданні, у разі відсутності у споживачів відповідного договору. Втім, у споживачів при цьому не має бути боргів з оплати за ЖКП.

Верховна Рада оприлюднила проект закону №3367-1, яким передбачаються зміни в законодавство щодо надання споживачам комунальних послуг. Зокрема, автор документа, член парламентського комітету з питань бюджету Тетяна Слюз (ВО «Батьківщина») пропонує спростити порядок постачання житлово-комунальних послуг, а саме - надати споживачам право розірвати договір з виробниками та/або постачальниками комунальних послуг. Відмовитися від ЖКП абоненти зможуть, подавши письмову заяву. Крім того, законопроектом планується заборонити виробникам і постачальникам послуг припиняти їх поставку, у разі відсутності укладеного із споживачем відповідного договору. Однак при цьому споживачі повинні розраховуватися за комунальні послуги в повному обсязі.

Відповідні зміни пропонується внести до законів «Про житлово-комунальні послуги», «Про теплопостачання», «Про питну воду та питне водопостачання», «Про електроенергетику», «Про функціонування ринку природного газу».

У пояснювальній записці до документа наголошується, що 15 ст. закону «Про житлово-комунальні послуги» зобов'язує комунальні підприємства забезпечити надання споживачам мінімальних норм послуг, однак разом з тим, такі стандарти на сьогодні не затверджено. А ст. 16 закону передбачається, що послуги ЖКГ надаються абонентам на підставі договору.

«Тобто, можна зробити висновок про обов'язковість встановлення договірних відносин споживача з постачальником послуг. Це безумовно порушує норми ст. 627 Цивільного Кодексу, згідно з яким, сторони є вільними в укладенні договору», - пояснює пані Слюз в пояснювальній записці.

На думку автора, обов'язковість договору з постачальником нівелює норми цивільного права і створює ґрунт для колізій.

Марія Цатурян

 
Коментарі (0)