Рус Укр
ГоловнаНовини ЖКГЗаконодавствоМінрегіон розробив законопроекти щодо діяльності територіальних громад
Новини ЖКГ
28 Березня 2024 p.
21 Березня 2024 p.
15 Березня 2024 p.
26 Лютого 2024 p.
08 Лютого 2024 p.
31 Січня 2024 p.
29 Січня 2024 p.
18 Січня 2024 p.

Мінрегіон розробив законопроекти щодо діяльності територіальних громад

Мінрегіон розробив проекти законів, метою яких є визначення організаційно-правових засад співробітництва територіальних громад. Законопроекти надіслані на погодження до міністерств та інших центральних органів виконавчої влади.

Департаментом регіонального розвитку та проектного управління розроблено проекти законів України «Про право територіальних громад на об’єднання» та «Про співробітництво територіальних громад». Про це «Україні Комунальній» повідомили у прес-службі Міністерства регіонального розвитку, будівництва та ЖКГ.

Так, метою законопроекту «Про право територіальних громад на об’єднання» є створення правових умов та можливостей для:
 
- укрупнення шляхом добровільного об'єднання територіальних громад, що є важливим фактором посилення гарантій місцевого самоврядування, підвищення його ролі у вирішенні питань місцевого значення;
- формування дієздатних територіальних громад, головним завданням яких має стати поліпшення забезпечення потреб громадян, оперативне та якісне надання їм базових соціальних та адміністративних послуг, поліпшення умов сталого розвитку відповідних територій, більш ефективного використання бюджетних коштів та інших ресурсів;
- створення передумов для удосконалення системи органів місцевого самоврядування на відповідній територіальній основі.
 
 
Проект Закону передбачає встановлення основних умов об’єднання територіальних громад, порядок його ініціювання, порядок утворення об’єднаної територіальної громади та порядок діяльності органів місцевого самоврядування в об’єднаній територіальній громаді до формування нових органів. Врегульовуються питання правонаступництва, управління об'єктами комунальної власності, формування бюджету, форми державної підтримки, зокрема, фінансової. 
 
Метою проекту Закону України «Про співробітництво територіальних громад» є визначення організаційно-правових засад співробітництва територіальних громад, принципів, форм, механізмів такого співробітництва, його державної підтримки, фінансування та контролю.
 
Зазначається, що 15 серпня проекти законів надіслані на погодження до міністерств та інших центральних органів виконавчої влади, Ради міністрів Автономної Республіки Крим, обласних, Київської та Севастопольської міських державних адміністрацій, Верховної Ради Автономної Республіки Крим, обласних, Київської та Севастопольської міських рад, Всеукраїнських асоціацій органів місцевого самоврядування та Державного фонду сприяння місцевому самоврядуванню в Україні.
 
 
Коментарі (0)