Рус Укр
ГоловнаНовини ЖКГЗаконодавствоМешканців гуртожитків врятують від зазіхань на їхні житлові права
Новини ЖКГ
09 Травня 2024 p.
02 Травня 2024 p.
28 Березня 2024 p.
21 Березня 2024 p.
15 Березня 2024 p.
26 Лютого 2024 p.
08 Лютого 2024 p.
31 Січня 2024 p.
29 Січня 2024 p.

Мешканців гуртожитків врятують від зазіхань на їхні житлові права

Нардепам пропонують продовжити термін передачі гуртожитків у власність територіальних громад. Для цього також потрібно продовжити і програму, яка цей процес регулює. Відповідний законопроект вже зареєстровано і Верховній Раді.

Нещодавно у Верховній раді було зареєстровано законопроект №3743 «Про доповнення статті 1 Закону України «Про Загальнодержавну цільову програму передачі гуртожитків у власність територіальних громад на 2012-2015 роки»».

Зокрема, у пояснювальній записці зазначається, що цільова програма протягом 2013-2015 років не отримувала фінансування з Державного бюджеті.

Окрім того, відмова від продовження програми, за відсутності іншої подібної програми, призведе до припинення передачі гуртожитків, на які поширюється дія Закону № 500 з державної власності у власність територіальних громад, що, у свою чергу, призведе до системних і масових порушень житлових прав законних мешканців гуртожитків, на яких поширюється дія цього Закону, бо вони не зможуть приватизувати свої кімнати. 

«Метою законопроекту є недопущення порушення вказаної категорії громадян України, які не маючи власного житла вимушені проживати в гуртожитках, на яких поширюється дія Закону № 500, та встановлення законом, що  зазначена Програма має діяти до завершення здійснення передбачених нею заходів або до затвердження нової програми», - зазначається в пояснювальній записці.

Ініціатори зазначають, що законопроект допоможе уникнути самовільного відчуження житла у мешканців гуртожитків.

Як повідомляла «Україна Комунальна» раніше, народним депутатам пропонують продовжити термін введення в експлуатацію так званих самобудів. На узаконення таких будівель пропонують дати ще рік. Відповідний законопроект вже внесли на розгляд Парламенту.

 
Коментарі (0)