Рус Укр
ГоловнаКоментаріЗаконодавствоДо житлового фонду наближаються законодавчі зміни
Новини ЖКГ
28 Березня 2024 p.
21 Березня 2024 p.
15 Березня 2024 p.
26 Лютого 2024 p.
08 Лютого 2024 p.
31 Січня 2024 p.
29 Січня 2024 p.
18 Січня 2024 p.

До житлового фонду наближаються законодавчі зміни

Зміни до законодавства щодо переобладнання та перепланування жилих приміщень очікують розгляду Верховної ради. Прийняття документу дозволить спростити дозвільну систему та удосконалити законодавство у сфері містобудування.

До розгляду Верховної Ради запропоновано проект Закону «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо переобладнання та перепланування жилих приміщень». Документ був розроблений Міністерством регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства, - зазначають у прес-службі відомства.

Зокрема, законопроект передбачає скасування вимог щодо отримання дозволу виконавчого комітету рад на виконання робіт з переобладнання та перепланування житлового будинку або приміщення, які не передбачають втручання в несучі та огороджувальні конструкції чи інженерні системи, та необхідності обов’язкового прийняття об’єкта в експлуатацію після завершення таких робіт як для житлових приміщень, наданих громадянам у безстрокове користування в будинках державного чи громадського житлового фонду, так і для житла, належного громадянам на правах власності.

Виходячи із законопроекту, перелік об’єктів будівництва та будівельних робіт, які можуть проводитися без отримання документа, що дає право на їх виконання, та після завершення яких об’єкт будівництва не потребує прийняття в експлуатацію буде визначено центральним органом виконавчої влади, що забезпечує формування державної політики у сфері містобудування.

Поняття «об’єкт будівництва» законопроектом поширюється на частини будівель і споруд, якими, зокрема, є квартири у багатоквартирних житлових будинках. За словами фахівців, це забезпечить можливість здійснення реконструкції та капітального ремонту таких квартир відповідно до містобудівного законодавства.
Також законопроект передбачає внесення змін до статей 189 і 150 Житлового Кодексу Української РСР та Кодексу України про адміністративні правопорушення в частині виключення положень щодо відповідальності за самовільне переобладнання та перепланування.

«Прийняття закону дозволить спростити дозвільну систему та удосконалити законодавство у сфері містобудування, що сприятиме реалізації прав громадян на створення сприятливих умов проживання, покращенню якості існуючого житлового фонду» - переконані у Міністерстві.

 
Коментарі (0)