Рус Укр
Новини ЖКГ
28 Березня 2024 p.
21 Березня 2024 p.
15 Березня 2024 p.
26 Лютого 2024 p.
08 Лютого 2024 p.
31 Січня 2024 p.
29 Січня 2024 p.
18 Січня 2024 p.

БТІ в законі

Зареєстрований представниками Партії регіонів законопроект пропонує зберегти за БТІ повноваження з проведення технічної інвентаризації будівель. Але обов'язково її проводити потрібно буде лише одноразово

Парламентарії придумали, як врегулювати процедуру оцінки нерухомості. Зареєстрований представниками Партії регіонів законопроект пропонує зберегти за БТІ повноваження з проведення технічної інвентаризації будівель. При цьому обов'язково її проводити потрібно буде лише одноразово. Однак, документ не позбавляє комунальні БТІ монопольного становища.

Верховна Рада 29 березня оприлюднила проект закону № 10286 «Про технічну інвентаризацію об'єктів нерухомого майна», зареєстрований народними депутатами Юрієм Воропаєвим, Олександром Черноморовим (обидва – фракція «Партія регіонів») і Сергієм Осикою (позафракційний).

Документом фактично визначаються «правила гри» на ринку послуг, що надаються Бюро технічної інвентаризації з оцінки стану об'єктів нерухомості. Необхідність прийняття такого закону є наслідком реформи, розпочатої ще в лютому 2010 року. Тоді парламент прийняв нову редакцію закону «Про реєстрацію речових прав на нерухомість», згідно з якою з 1 січня 2012 року БТІ повинні були позбутися повноважень з реєстрації прав власності та користування земельними ділянками, нерухомістю, в тому числі недобудованої, а також прав на її оренду. Втім, у грудні минулого року Верховна Рада продовжила повноваження БТІ до 1 січня 2013 року. Згідно із законодавством, з наступного року дані будуть вноситися до єдиного державного реєстру прав - «Укрдержреєстру». Крім того, узаконювати речові права на нерухомість будуть держреєстратори, підпорядковані Міністерству юстиції.

Прийняття подібних норм викликало невдоволення з боку місцевої влади і підвідомчих їм комунальних підприємств – БТІ, для яких скорочення переліку повноважень означає зменшення робочих місць і зниження рівня доходів. Для того, щоб розмежувати повноваження держреєстраторів та БТІ, депутати прийняли закон № 3527-VI від 16 червня 2011 року, яким передбачався порядок обліку та технічної інвентаризації нерухомості. Однак документ був заветований Президентом Віктором Януковичем. Зокрема, Глава держави був незадоволений тим, що в законі «відсутній єдиний концептуальний підхід до регулювання відносин у сфері обліку та технічної інвентаризації об'єктів». Він доручив доопрацювати законодавство в цій сфері, а саме – позбавити комунальні БТІ монопольного становища на ринку і дозволити приватним компаніям надавати послуги з оцінки нерухомості.

Розробити концепцію створення ринку послуг обіцяло Міністерство регіонального розвитку, будівництва та ЖКГ у листопаді 2011 року. Тоді міністр Анатолій Близнюк повідомив про те, що відомство готує законопроект про створення ринку послуг з проведення технічних експертиз та розрахунку інвентаризаційної вартості об'єктів нерухомості. Проект готувався в рамках виконання доручення Президента щодо демонополізації повноважень бюро. Передбачалося, що послуги громадянам зможуть надавати не тільки комунальні підприємства, але й організації інших форм власності. При цьому отримувати документи про стан об'єкта нерухомості громадяни зможуть за принципом «єдиного вікна».

«Людина буде подавати документи реєстратору, який зв'язується з виконавцями технічної інвентаризації (комунальні БТІ, приватні фірми, технічні інститути або експерт) і з'ясовує, хто може запропонувати мінімальну вартість і термін виконання послуги, після чого повідомляє результати громадянину. Замовник послуги зможе вибрати найбільш прийнятний варіант», - повідомив раніше міністр. Умовою виходу на ринок для приватного бізнесу повинна була стати сертифікація та атестація експертів, а архівні документи комунальних БТІ повинні були перенестися протягом трьох років до електронної галузевої бази.

Читайте також: Революція відміняється. Корупція залишається

Втім, до цих пір у парламенті не було зареєстровано жодного документа, крім згаданих депутатських ініціатив. При цьому законопроект № 10286 не тільки не скасовує монопольного становища БТІ, а скоріше, навпаки, закріплює їх одноосібний статус на ринку послуг з оцінки об'єктів. Зокрема, в ст. 2 цього документа БТІ визначаються як «комунальні підприємства, які здійснюють техінвентаризацію об'єктів нерухомого майна».

При цьому, проектом закону суттєво спрощуються вимоги до процедури оцінки нерухомості. А саме, у разі ухвалення законопроекту, обов'язковою буде лише первинна інвентаризація, а поточні – проводитимуться за бажанням власника об'єкта або замовника будівництва для з'ясування, чи відбулися технічні зміни або якісні характеристики будівлі. Тобто при здійсненні операцій з нерухомістю достатньо буде мати технічний паспорт, виданий в результаті першої інвентаризації. Крім того, документом пропонується обмежити терміни проведення інвентаризації одним календарним місяцем.

Разом з тим, обов'язковій технічній інвентаризації підлягатимуть «будівлі, будинки, споруди всіх видів, їх комплекси, інженерні мережі, елементи благоустрою, захисні споруди цивільного захисту, мости, зелені насадження». Досить складно уявити, що вартість будівлі буде визначатися з урахуванням кількості лавок біля під'їздів житлового будинку і дерев, що ростуть у дворі. При цьому, законопроектом так і не вирішене поставлене ​​Президентом завдання про розмежування повноважень органів місцевого самоврядування та БТІ. Зокрема, документом вони визначені як єдині, які виконують обов'язки проведення технічної інвентаризації об'єктів нерухомого майна за місцем їх розташування. Однак, відповідно до закону «Про місцеве самоврядування», виконання обов'язків органів місцевого самоврядування не може бути покладено на комунальні підприємства. Крім того, новим документом, як і раніше, не передбачено існування селищних, сільських округів із діючими в їхніх межах БТІ. Це робить неможливим здійснення обов'язків з обліку та оцінки об'єктів через бюро техінвентаризації.

Але, головне, що оскільки законопроектом не передбачена демонополізація цієї сфери послуг, тарифи на проведення технічної інвентаризації як і раніше будуть встановлювати органи місцевого самоврядування. В середньому інвентаризація двокімнатної квартири коштує 300-400 грн, трикімнатної – 500-600 грн, приватного житлового будинку – 600-800 грн. Зареєструвати власність можна за 130-250 грн, а отримати виписку з держреєстру – до 100 грн. Однак на сайтах комунальних БТІ вказані вищі ціни. Наприклад, вартість інвентаризації в Донецьку – від 400 грн, в Луцьку – від 560 грн, у Львові – від 600 грн, в Києві – 800-1000 грн, у Харкові – від 700 грн.

Ціни в районах затверджують облдержадміністрації, хоча вони часто встановлюють лише граничний рівень рентабельності (до 30%), дозволяючи БТІ самим формувати тарифи. В результаті за первинну інвентаризацію в містах із населенням до 200 тис. чоловік можна заплатити 750-900 грн, за перепланування житла – від 500 грн. За терміновість надання послуги (від 3 до 14 днів) в БТІ візьмуть на 200-300 грн більше, ніж за її надання в 30-денний термін. Громадяни також можуть скористатися послугами юридичних фірм, які за нотаріальною довіреністю оформляють у БТІ необхідні документи. У Києві за допомогу в проведенні інвентаризації попросять 3-3,8 тис. грн плюс офіційні платежі (400-600 грн).

 

Марія Цатурян

 
Коментарі (0)