Рус Укр
ГоловнаНовини ЖКГЗаконодавствоБорги ТКЕ можуть погасити векселями
Новини ЖКГ
02 Травня 2024 p.
28 Березня 2024 p.
21 Березня 2024 p.
15 Березня 2024 p.
26 Лютого 2024 p.
08 Лютого 2024 p.
31 Січня 2024 p.
29 Січня 2024 p.

Борги ТКЕ можуть погасити векселями

Верховна Рада може ввести фінансові векселі для погашення боргів підприємствами теплокомуненерго, які виникли через різницю в тарифах на теплову енергію і послуги з централізованого водопостачання для населення.

Кабінет Міністрів пропонує Верховній Раді ввести фінансові векселі для погашення боргів підприємствами теплокомуненерго, які виникли через різницю в тарифах на теплову енергію і послуги з централізованого водопостачання для населення. Відповідний урядовий законопроект про внесення змін в Бюджетний кодекс вже зареєстровано в парламенті, - повідомляє «УНІАН».

Згідно з документом, Верховній Раді пропонується надати право Кабінету Міністрів на реструктуризацію бюджетної заборгованості перед підприємствами ТКЕ шляхом видачі фінансових казначейських векселів із терміном обігу до п'яти років та з дохідністю 5%.

Автори законопроекту називають основним чинником виниклої заборгованості підприємств теплоенергетики за імпортований природний газ, спожитий для виробництва теплової енергії, не відшкодовану належним чином заборгованість державного бюджету перед місцевими бюджетами з різниці в тарифах на теплову енергію для населення, загальний обсяг якої станом на 1 вересня збільшився з початку поточного року до 10,6 млрд грн з 3,9 млрд грн.

«Це призводить до критичного фінансового стану підприємств теплоенергетики і загрожує зривом опалювального сезону 2013-2014 роках у всіх регіонах України, що неприпустимо», - йдеться в пояснювальній записці до законопроекту.

Також у документі вказується, що заборгованість держбюджету перед місцевими бюджетами по відшкодуванню підприємствам ТКЕ різниці в тарифах на послуги, які надаються населенню з централізованого водопостачання, з початку року збільшилася до 8,2 млрд грн з 4,4 млрд грн.

Нагадаємо, Міністерство енергетики та вугільної промисловості пропонує ввести фінансові векселя для підприємств теплокомуненерго для здійснення взаєморозрахунків з різниці в тарифах на електроенергію.

 
Коментарі (1)
Иван Смольный1
08 Жовтня 2013 p. 15:39
Нет предела финансовому лукавству и жажде отпилить от бюджета кусок поболее. Вексель как финансовый инструмент, в отличии от клиринговых операций, при наличии определенных административных рычагов влияния, позволяет крайне эффективно манипулировать финансовыми потоками, в т.ч. их наполнением и трансфером. Являясь по сути бесспорным обязательством государства - векселедателя, казначейский вексель, а именно он имеется ввиду, после серии манипуляций (в т.ч. и дисконтирования) будет монитизирован (погашен) в тот или иной способ, но однозначно с значительной выгодой векселедержателя, причем скорее всего "векселедержателя в схеме" - т.е. промежуточного, а не конечного.