Рус Укр
ГоловнаПублікаціїОСББ Земельний епілог для ОСББ
Новини ЖКГ
28 Березня 2024 p.
21 Березня 2024 p.
15 Березня 2024 p.
26 Лютого 2024 p.
08 Лютого 2024 p.
31 Січня 2024 p.
29 Січня 2024 p.
18 Січня 2024 p.

Земельний епілог для ОСББ

Депутати дозволили ОСББ взяти земельну ділянку безоплатно у власність або у постійне користування, закріпили за ними право розплачуватися за житлово-комунальні послуги за тарифами, встановленими для населення...
Парламент спростив механізм створення об'єднань співвласників багатоквартирних будинків.
 
Зокрема, депутати дозволили ОСББ передавати земельні ділянки у власність або постійне користування, закріпили за ними право розплачуватися за житлово-комунальні послуги за тарифами, встановленими для населення, а також обмежили термін передачі майнового комплексу колективному власнику. Втім, схвалений Верховною Радою законопроект не вирішив ключових проблем ОСББ, вважають експерти.
 
Верховна Рада 15 березня в другому читанні і в цілому схвалила урядовий проект Закону № 8474, яким передбачено зміни до Цивільного та Земельного кодексів, а також закон «Про ОСББ».
 
Примітно, що документ, який передбачалося, стане революційним, був внесений до парламенту ще в травні минулого року, потім був відправлений на повторне друге читання, проте очікуваних змін серед запропонованих депутатами норм так і не було.
Читайте також: Державна епідемія ОСББ
Зокрема, документом чітко передбачається, що реєструючись, як юридична особа, оплата за послуги ЖКГ буде нараховуватися за тарифами, встановленими для населення. На сьогодні суб'єкти природних монополій вимагають від об'єднань розрахунку за надані послуги за цінами, встановленими для не побутових абонентів, а, враховуючи, що всі мешканці платять за нижчими тарифами, то ОСББ як правило формує кредиторську заборгованість перед постачальниками послуг. Крім того, документом дозволяється нарахування субсидій та пільг на членські внески об'єднання.
 
Втім, основні правки, передбачені законопроектом стосуються врегулювання питань відчуження земельної ділянки, що знаходиться під багатоквартирним житловим будинком, в якому створене об'єднання.
Згідно з чинним законодавством, земля і прибудинкова територія передається колективному власнику, а саме ОСББ, в постійне користування. Законопроектом також передбачено право на передачу земельної ділянки у власність ОСББ. Однак при цьому документ розширює перелік осіб, які можуть відчужувати землю під житловим будинком.
 
Так, згідно зі змінами до ст.42 Земельного кодексу ділянки комунальної або державної власності «передаються в користування юридичним особам, які здійснюють управління цими будинками». «Фактично це означає, що керуючі компанії, які обслуговують будинок, мережі і прибудинкову територію зможуть не чекати рішення зборів мешканців для того, щоб провести роботи, наприклад, усунути прорив в мережі», - пояснив «У.К.» віце-президент Київського центру сприяння розвитку ОСББ Олександр Скубченко.
 
Разом з прийняттям норм, які покликані врегулювати відносини між ОСББ та організаціями, які управляють житловим фондом, документом закріплена передача прибудинкової території не співвласнику будинку, а саме юридичній особі - ОСББ. «Прийняття цієї норми може мати негативні наслідки. Оскільки, згідно із законодавством, у разі судових суперечок стягнення можуть бути накладені на майно юридичних осіб, відповідно ця норма говорить про те, що об'єднання можуть «відповідати» своєю землею», - зазначив пан Скубченко. 
Читайте також: Фінансова терапія ОСББ
Однак самі ОСББ нововведення сприйняли позитивно: «Ми чекали гіршого. Боялися, що ОСББ взагалі заборонять передавати землю, - поділився з «У.К.» директор Асоціації «Підтримки ЖК, ЖБК та ОСББ» Олег Новиков. - «Позитивним також є те, що законопроектом врегульовано порядок передачі та встановлено тримісячний термін протягом якого, колишній балансоутримувач повинен передати земельну ділянку».
 
За словами експертів, це прискорить процедуру створення ОСББ, оскільки зараз після реєстрації об'єднання ЖЕКи затягують процес передачі їм технічної документації. «Інше питання в тому, що розміри прибудинкової території будуть визначатися на рівні рішень місцевої влади і невідомо, як чиновники виконуватимуть цю норму», - підкреслює недоліки нового документа пан Новиков.
 
Наріжною нормою законопроекту, яка стане приводом для всіляких правових колізій, є ліквідація такого поняття як членство в ОСББ. Тепер, при ухваленні рішення про створення в будинку об'єднання, всі його співвласники автоматично стають його учасниками, і відповідно, кворум у дві третини голосів, який необхідний для прийняття колективним власником того чи іншого рішення, буде розраховуватися з урахуванням 100% мешканців.
 
«Ця норма може викликати суперечки щодо діючого законодавства. Мені дуже не хотілося б, щоб це стало підставою для можливого ветування законопроекту», - вважає голова Спілки власників житла України, екс-міністр з питань ЖКГ Олексій Кучеренко.
 
Сергій Купин, Марія Цатурян
 
Коментарі (0)