Рус Укр
ГоловнаНовини ЖКГЗаконодавствоВР поставила перед вибором власників житлових будинків
Новини ЖКГ
28 Березня 2024 p.
21 Березня 2024 p.
15 Березня 2024 p.
26 Лютого 2024 p.
08 Лютого 2024 p.
31 Січня 2024 p.
29 Січня 2024 p.
18 Січня 2024 p.

ВР поставила перед вибором власників житлових будинків

Верховна Рада дозволила власникам житлових будинків самостійно обирати спосіб управління будинком та визначати виконавців житлово-комунальних послуг,

Верховна Рада дозволила власникам житлових будинків самостійно обирати спосіб управління будинком та визначати виконавців житлово-комунальних послуг, а також зобов’язала орган місцевого самоврядування визначити управителя на конкурсних засадах у порядку, який встановить Кабінет Міністрів у разі, якщо співвласники будинку не змогли цього зробити. За відповідний законопроект про внесення змін до Закону «Про житлово-комунальні послуги» проголосувало 228 народних депутатів. 

Законодавчим актом надано право власникам житлових та нежитлових приміщень у будинку самостійно обирати спосіб управління будинком, визначати виконавців житлово-комунальних послуг та вирішувати інші питання шляхом впровадження механізму прийняття рішень загальними зборами таких власників. 

Законом також визначено статус виконавця послуг з управління будинком, його права та обов'язки, пов'язані із наданням послуги з управління будинком, закладені засади формування конкурентного середовища у сфері житлово-комунальних послуг з одночасним збереженням існуючої інфраструктури, з забезпеченням рівних умов для діяльності суб'єктів господарювання усіх форм власності та створюються умови для збереження та розвитку існуючих підприємств державної та комунальної форми власності, які працюють на ринку житлово-комунальних послуг. 

Документом також передбачається, що якщо власники чи співвласники приміщень у багатоквартирному будинку не змогли визначити управителя та не створили ОСББ, то управитель таким будинком має бути визначений органом місцевого самоврядування на конкурсних засадах у порядку, який  встановить Кабінет Міністрів. 

Як зазначив доповідач цей законопроект народний депутат Ігор Лисов, його ухвалення дозволить створити умови для розвитку існуючих підприємств державної та комунальної власності, які працюють на ринку житлово-комунальних послуг. 

 
Коментарі (0)