Рус Укр
ГоловнаНовини ЖКГЗаконодавствоУкраїнцям можуть «переграти» умови встановлення лічильників газу
Новини ЖКГ
28 Березня 2024 p.
21 Березня 2024 p.
15 Березня 2024 p.
26 Лютого 2024 p.
08 Лютого 2024 p.
31 Січня 2024 p.
29 Січня 2024 p.
18 Січня 2024 p.

Українцям можуть «переграти» умови встановлення лічильників газу

У парламенті зареєстрували законопроект, який пропонує дозволити споживачу самостійно встановлювати прилади обліку природного газу з подальшою компенсацією таких витрат за рахунок коштів, які ним сплачуються за природний газ суб'єкту господарювання.

У Верховній Раді зареєстрували законопроект №2824 «Про забезпечення комерційного обліку природного газу». Документ пропонує дозволити споживачам самостійно встановлювати «газові» лічильники. Подальшу компенсацію витрат, згідно з проектом Закону, споживачі отримуватимуть за рахунок коштів, які ними сплачуються за природний газ суб'єкту  господарювання.

У запропонованій редакції Закону «Про забезпечення комерційного обліку природного газу» йдеться:
 
- Споживач може самостійно забезпечити встановлення приладів обліку природного газу з подальшою компенсацією таких витрат за рахунок коштів, які ним сплачуються за природний газ суб'єкту господарювання, що здійснює розподіл природного газу на відповідній території;
 
- Порядок і розміри компенсації витрат на придбання та встановлення приладів обліку природного газу для споживачів встановлюються Кабінетом Міністрів України.
 
«Назріла нагальна необхідність кардинально прискорити встановлення приладів обліку газу споживачами через дієвий механізм економічного стимулювання. Це стане дієвим засобом соціального захисту населення, оскільки дасть можливість на 30-50% зменшити платежі за комунальні послуги, а значить збільшити їх реальні доходи, які вони зможуть витратити на свої першочергові потреби. Одночасно це сприятиме розвитку національного товаровиробника та зменшить витрати держави на виплату дотацій монополістам, що дасть змогу вивільнені кошти направити на важливі інфраструктурні об’єкти», – йдеться у пояснювальній записці до законопроекту.
 
Як раніше повідомляла «Україна Комунальна», в Нацкомісії відзвітували про оснащення населення лічильниками природного газу. Найменше приладами обліку палива охоплена група споживачів, яка має лише газову плиту. Найбільше – абоненти з газовими котлами.
 
Коментарі (0)