Рус Укр
Новини ЖКГ
28 Березня 2024 p.
21 Березня 2024 p.
15 Березня 2024 p.
26 Лютого 2024 p.
08 Лютого 2024 p.
31 Січня 2024 p.
29 Січня 2024 p.
18 Січня 2024 p.

Тарифні викрутаси

Народні депутати затвердили схему, яка дозволить державі компенсувати тепло- і водопостачальним компаніям різницю в тарифах між економічно обгрунтованими і фактично встановленими для населення.

Народні депутати затвердили схему, яка дозволить державі компенсувати тепло- і водопостачальним компаніям різницю в тарифах між економічно обгрунтованими і фактично встановленими для населення. Виплачувати її виробникам і постачальникам комунальних послуг планують за рахунок погашення заборгованості енергогенеруючих компаній перед державою в розмірі 2,4 млрд грн. Однак законопроект не вирішує основної проблеми - деполітизації тарифоутворення, а також експерти сумніваються в легітимності рішення парламенту.

У п'ятницю Верховна рада прийняла за основу і в цілому проект закону № 10395, яким пропонується схема реструктуризації заборгованості в сфері енергетики і виробництва комунальних послуг. Документом пропонується збільшити доходи спецфонду держбюджету на 1,7 млрд грн, - до 50,9 млрд грн. Також додатковими джерелами поповнення спецфонду стануть надходження від погашення боргів і зобов'язань енергогенеруючих компаній перед Держрезервом за отримане у 1997-2000 роках органічне паливо - 1,2 млрд грн, плати за надання держгарантій і користування субкредиту (у тому числі і пені за невиконання умов кредитування) - 0,7 млрд грн, а також за рахунок сплати енергетиками податку на прибуток, який виникає в наслідок сплати за спожиту електроенергію водопостачальні підприємствами - 0,5 млрд грн.

Читайте також: Тарифи захищатимуть у суді

Повернені до спецфонду кошти будуть спрямовані на надання субвенції місцевим бюджетам для компенсації різниці в тарифах на теплову енергію та послуг з централізованого водопостачання та водовідведення. Тарифна різниця є наслідком того, що вартість комунальних послуг для населення не покриває витрати підприємств на їх виробництво. Нарощування обсягів боргових зобов'язань держави по виплаті субвенції призводить до зростання заборгованості виробників і постачальників комунальних послуг за природний газ та електроенергію. За даними ДК «Газ Україна», на 16 травня заборгованість за природний газ теплокомуненерго становила 3,9 млрд грн, а водоканали повинні за спожиту електроенергію 4,4 млрд грн, повідомляє Міненерговугілля.
 
За словами Владислава Лук'янова, який є співавтором законопроекту, повернення боргів дозволить поліпшити фінансовий стан підприємств ЖКГ. «А надходження, отримані від сплати податку на прибуток розширять можливість проведення розрахунків тарифної різниці», - заявив він з трибуни парламенту. Нагадаємо, в квітні Верховна рада прийняла поправки до держбюджету, збільшивши його видатки на виплату субвенції по компенсації тарифної різниці на 4,6 млрд грн. Ці кошти планується отримати за рахунок погашення підприємствами вугільної галузі і електроенергетики податкового боргу.
 
Втім, в Головному експертному управлінні Ради схему взаємозаліків за рахунок сплати податку на прибуток не підтримали. «При розгляді проекту № 10395 не подані розрахунки щодо реальної можливості додаткового залучення до держбюджету саме 2,4 млрд грн. Законами про Держбюджет 2010 і 2011 роки вже були передбачені аналогічні надходження, тому необхідно надати економічне обгрунтування цих ініціатив», - наголошується у висновках управління.

Читайте також: Гормон росту тарифів

При цьому профільний з розгляду цього законопроекту Комітет Ради з питань бюджету зазначає, що з прийняттям цього законопроекту «втратив актуальність» інший проект закону, також внесеного в Раду депутатом Владиславом Лук'яновим. Їм пропонувався більш м'який варіант реструктуризації - списання боргів як енергогенеруючим підприємствам, так підприємствам ЖКГ.
 
Необхідне обгрунтування парламенту надав Мінфін. Всього в спеціальний фонд держбюджету планується залучити 1,5 млн грн від сплати підприємствами податку на прибуток, 19,6 млн грн - плата за надання держгарантій за кредитами, плата за використання позикових коштів - 2,5 млн грн. Субвенція на погашення тарифної різниці повинна скласти 6,97 млрд грн.
 
Втім, самі енергогенеруючі підприємства визнають важливість законопроекту, але офіційно прокоментувати його відмовляються. Джерело У.К. в «Центренерго», повідомило, що підприємство зможе поліпшити свої фінансові показники і скоротити розмір боргу, виниклий через різницю в тарифах. Експерти відзначають, що реалізація норм законопроекту дозволить знизити боргове навантаження компаній, щоб до приватизації підприємства підійшли з мінімальною заборгованістю, що послужить приводом для підвищення вартості продажу.
 
Проте законопроект не вирішить системної проблеми формування заборгованості. Для того, щоб уникнути необхідності дотування підприємств енергетики з держбюджету, необхідно встановити економічно обгрунтовані тарифи на комунальні послуги для на населення.
 
Коментарі (0)