Тепер податківці можуть стягувати гроші без звернення до суду

Набув чинності закон, за яким податківці можуть ухвалити рішення про стягнення грошей у рахунок погашення податкового боргу без звернення до суд, це передбачається змінами до Податкового кодексу, які вносить законопроект №5600, про що повідомляє сайт ДПС.
 
Застосування позасудової процедури стягнення застосовуватиметься до податкового боргу, що виник у результаті несплати платником податків самостійно задекларованих грошових (податкових) зобов’язань.
 
Так, керівник (його заступник або уповноважена особа) контролюючого органу може ухвалити рішення про стягнення коштів у рахунок погашення податкового боргу, якщо:
 
• податковий борг виник у результаті несплати самостійно задекларованих платником податків сум (без обмежень у сумі);
• борг не сплачується протягом 90 календарних днів, наступних за останнім днем ​​граничного терміну сплати узгодженого грошового зобов’язання;
• у разі відсутності або наявності в меншій сумі непогашеного зобов’язання держави щодо повернення такому платнику податків помилково або надмірно сплачених ним грошових зобов’язань або бюджетного відшкодування податку на додану вартість. Тобто, у разі наявності непогашеного зобов’язання держави перед платником податків у сумі, меншій за суму податкового боргу, рішення про стягнення коштів у рахунок погашення податкового боргу приймається контролюючим органом у межах різниці між сумою податкового боргу та сумою зобов’язання держави.
 

Проте, стягнення коштів у рахунок погашення податкового боргу, яке виникло внаслідок несплати донарахованих за результатами контрольно-перевірочної роботи сум грошових зобов’язань, проводиться, як і раніше, на підставі рішення суду. 

24 Січня 2022 p. 12:40

Назад