Рус Укр
ГлавнаяПубликацииЗаконодательствоРоз'яснення: які соцгарантії отримує військовий після звільнення зі служби
Новости ЖКХ
28 марта 2024 г.
21 марта 2024 г.
15 марта 2024 г.
26 февраля 2024 г.
08 февраля 2024 г.
31 января 2024 г.
29 января 2024 г.
18 января 2024 г.

Роз'яснення: які соцгарантії отримує військовий після звільнення зі служби

Кожен військовослужбовець, звільняючись зі служби, має право на соціальний захист, виплати та компенсації, які гарантує держава. Окрему частину соцгарантій та виплат військовий отримує після того, як звільняється зі служби.
Кожен військовослужбовець, звільняючись зі служби, має право на соціальний захист, виплати та компенсації, які гарантує держава.
 
Окрему частину соцгарантій та виплат військовий отримує після того, як звільняється зі служби, про це розповіли Юристи з правозахисної організації Юридична сотня.
 
Так, військовослужбовець, звільняючись зі служби, має право на виплати на:
 
- грошову компенсацію вартості за неотримане речове майно;
- одноразову грошову допомогу;
- одноразову грошову допомогу мобілізованим;
- грошову компенсацію за невикористану відпустку;
- грошову допомогу для оздоровлення;
- матеріальну допомогу для вирішення соціально-побутових питань.
 
Грошова компенсація вартості за неотримане речове майно виплачується військовослужбовцям, крім строковиків та курсантів.
 
Для одержання компенсації необхідно отримати довідку про вартість неотриманого речового майна за формою, затвердженою Постановою Кабміну № 178 від 16 березня 2016 року. Довідка видається речовою службою військової частини, розраховується за вартістю майна станом на 1 січня поточного року. Далі слід написати рапорт про компенсацію за неотримане речове майно, до якого додати оригінал довідки про його вартість.
 
Підставою для виплати є наказ командира частини, який видається за результатом розгляду рапорту і в якому зазначається розмір грошової компенсації. Наказ є підставою для виплати коштів.
 
Одноразова грошова допомога
 
Усім військовослужбовцям (крім строковиків), які звільняються зі служби за станом здоров’я, виплачується одноразова грошова допомога в розмірі 50% місячного грошового забезпечення за кожний повний календарний рік служби.
 
Також 50% місячного грошового забезпечення за кожний повний календарний рік служби за наявності вислуги 10 календарних років і більше виплачується військовим, які звільняються:
  • за віком;
  • у зв’язку зі скороченням штатів або проведенням організаційних заходів;
  • закінченням строку контракту;
  • у зв’язку з безпосереднім підпорядкуванням близькій особі;
  • систематичним невиконанням умов контракту командуванням;
  • у зв’язку з настанням особливого періоду та небажанням продовжувати військову службу військовослужбовцем-жінкою, яка має дитину віком до 18 років.
На виплату також мають право офіцери, які проходять кадрову військову службу й звільняються за власним бажанням, та інші військовослужбовці (крім строковиків), які звільняються зі служби через сімейні обставини або з інших поважних причин, за наявності вислуги 10 календарних років і більше. У цьому разі розмір допомоги становить 25% місячного грошового забезпечення за кожний повний календарний рік служби.
 
У разі повторного звільнення з військової служби одноразова грошова допомога виплачується за період служби з дня останнього зарахування на службу без урахування періоду попередньої служби.
 
Курсантам, які до зарахування до військового навчального закладу не мали військових звань, та військовослужбовцям строкової військової служби, звільненим з військової служби (навчання), грошова допомога виплачується в розмірі 8 посадових окладів, а зазначеним особам із числа дітей-сиріт і дітей, позбавлених батьківського піклування, — 12 посадових окладів.
 
Одноразова грошова допомога мобілізованим
 
Військовослужбовцям, які були призвані на військову службу під час мобілізації, на особливий період або на військову службу за призовом осіб із числа резервістів в особливий період та звільняються зі служби, виплачується одноразова грошова допомога в розмірі 4 % місячного грошового забезпечення за кожний повний календарний місяць служби, але не менш як 25 % місячного грошового забезпечення.
 
Допомога виплачується з розрахунку місячного грошового забезпечення без урахування додаткових винагород. До розрахунку допомоги враховуються тільки повні місяці служби після призову під час мобілізації, на особливий період, або за призовом осіб із числа резервістів в особливий період.
 
Підставою для виплати є наказ командира частини про виключення зі списків особового складу військової частини, із зазначенням вислуги років, з розрахунку якої виплачується допомога.
 
Допомога не виплачується при звільненні зі служби за службовою невідповідністю, позбавленні військового звання, у зв’язку з обвинувальним вироком суду, що набрав законної сили, а також притягненням до відповідальності за адміністративне правопорушення, пов’язане з корупцією.
 
Грошова компенсація за невикористану відпустку
 
Компенсація виплачується за всі невикористані дні основної щорічної відпустки та додаткової відпустки, у тому числі за минулі роки, незалежно від підстав звільнення.
 
Компенсація розраховується виходячи з посадового окладу, окладу за військовим званням, надбавки за вислугу років та щомісячних додаткових видів грошового забезпечення з урахуванням зміни вислуги років та норм грошового забезпечення, які військовослужбовець отримував за останньою займаною штатною посадою.
 
Для одержання компенсації за невикористані дні додаткової відпустки (учасникам бойових дій, постраждалим учасникам Революції Гідності, особам з інвалідністю внаслідок війни) слід звернутися з відповідним рапортом, у якому обов’язково вказати норму закону, що передбачає таку компенсацію.
 
У разі отримання відмови у виплаті компенсації за невикористані дні додаткової відпустки особа, звільнена зі служби, має право звертатися з адміністративним позовом до суду.
 
Грошова допомога для оздоровлення
 
Військовослужбовцям, звільненим з військової служби, які мали право на грошову допомогу для оздоровлення та не отримали її протягом року, виплата здійснюється на підставі наказу командира військової частини про виключення військовослужбовця зі списків особового складу з оголошенням про виплату.
 
Розмір грошової допомоги для оздоровлення визначається виходячи з посадового окладу, окладу за військовим званням, надбавки за вислугу років і щомісячних додаткових видів грошового забезпечення (крім винагород) за займаною посадою, на які військовослужбовець має право на день підписання наказу про надання цієї допомоги.
 
Матеріальна допомога для вирішення соціально-побутових питань
 
Усім військовим, крім строковиків, один раз на рік надається матеріальна допомога для вирішення соціально-побутових питань у розмірі, що не перевищує їхнього місячного грошового забезпечення. У 2023 році допомога виплачується в розмірі місячного грошового забезпечення
 
До місячного грошового забезпечення, з якого визначається розмір матеріальної допомоги для вирішення соціально-побутових питань, включаються посадовий оклад, оклад за військовим званням, надбавка за вислугу років і щомісячні додаткові види грошового забезпечення (крім винагород) за займаною посадою, на які військовослужбовець має право на день підписання наказу про надання цієї допомоги.
 
Підставами для виплати допомоги для вирішення соціально-побутових питань у 2023 році є:
  • смерть військовослужбовця та/або його дружини (чоловіка), дітей, батьків;
  • поранення при виконанні завдань під час воєнного стану;
  • наявність інвалідності, отриманої внаслідок поранення (контузії, травми, каліцтва), пов’язаного із захистом Батьківщини;
  • порушення стану здоров’я, перебування на лікуванні, реабілітації, що підтверджено відповідними медичними документами (виписний епікриз, довідка про захворювання, постанова ВЛК), а саме:
- онкологічне захворювання (хірургічне лікування, променева та (або) хіміотерапія);
- захворювання на туберкульоз, ВІЛ/СНІД, вірусний гепатит B, C;
- безперервне перебування на лікуванні, реабілітації або у відпустці для лікування у зв’язку з хворобою (сумарно більше ніж 30 днів поспіль) унаслідок травм, захворювань нервової, серцево-судинної систем, опорно-рухового апарату та інших захворювань органів і систем з тяжким перебігом або наслідками, що потребують проведення багатоетапного хірургічного лікування, протезування втраченої кінцівки (кінцівок), ендопротезування, трансплантації органів, індивідуального догляду, протирецидивного лікування з довготривалим застосуванням дорогих лікарських засобів;
  • сім’ям військовослужбовців, які захоплені в полон (крім тих, хто здався в полон добровільно) чи стали заручниками, а також інтернованими в нейтральних державах або визнані безвісно відсутніми.
Допомога виплачується за рапортом військовослужбовця на підставі наказу командира, а командиру — наказу вищого командира за підпорядкованістю із зазначенням у ньому розміру допомоги.
 

Матеріальна допомога для вирішення соціально-побутових питань військовослужбовцям, накази про звільнення яких підписано минулого року, але не виключеним зі списків військової частини, у поточному році не надається.  

 
Комментарии (0)